web hosting

Rabu, 23 Februari 2011

Ketam Nipah Goreng Kari





PENGGEMAR ketam tentunya teruja menikmati ketam nipah goreng kari kerana masakan seumpama itu jarang didapati di mana-mana restoran.
Namun bagi mereka yang pernah berkunjung ke restoran Tanjung Seafood BBQ Ampang Waterfront di Jalan Ampang, Kuala Lumpur, menghala ke Bukit Belachan, pasti tidak akan terlepas peluang merasai masakan itu. 
Resipi ketam diolah bersama kari memang enak manakala Chef Ibrahim Abdullah berkata, ketam terbaik untuk masakan itu adalah memilih ketam yang hidup.

Sifatnya yang aktif dengan warna kulit hitam kehijauan atau sedikit perang kecoklatan antara ciri yang diperlukan ketika memilih ketam.

"Elak memilih ketam yang sudah mati dan kemungkinan sudah berbau serta tidak enak untuk dimakan.

"Selalunya, saiz ketam yang besar turut mempengaruhi isi kandungan atau beratnya. Seelok-eloknya isi ketam yang paling baik adalah antara 300 hingga 400 gram.

"Jangan sesekali memilih ketam yang mungkin pada zahirnya nampak besar tetapi isinya sekitar 200 gram atau mungkin kurang.

"Tidak dinafikan ramai yang pandai memasak kari tetapi untuk memastikannya sedap, ia bergantung kepada kreativiti seseorang chef itu.

"Masakan ketam nipah bersama kari ini pula perlu dimasak dalam api sederhana dan terkawal," katanya.

Bagi memastikan masakan kari itu sedap, apa yang terpenting adalah penyediaan bahannya seperti ketam segar, daun kari serta campuran cili dan rempah.

Bahan:
500 gram ketam (untuk hidangan dua orang)
100 gram bawang putih
100 gram cili besar
200 gram cili padi merah
1 sudu besar serbuk kari
Daun kari
Garam dan gula - secukup rasa
Kicap pekat

Cara penyediaan:
- Ketam digoreng terlebih dulu.
- Kisar bawang putih, cili besar dan cili padi kemudian tumis.
- Masukkan air, serbuk kari, daun kari, hirisan bawang besar dan kicap pekat mengikut selera.
- Kemudian masukkan ketam, garam dan gula (secukup rasa).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...